Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 11:31 - НЕ МОЖЕШ ДА ОПИТОМИШ ПАЗАРА
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
0



 Има една арабска поговорка, в която се казва, че не можеш да опитомиш вятъра. Това го знае всеки начинаещ ветроходец или любител на уиндсърфа. Не е в човешките възможности да управлява движението на въздушните маси и единственият начин да се възползва от тях е да вземе курс в посока на вятъра. Начинаещите в борсовата търговия обаче се опитват да наложат волята си над пазара и смятат, че щом са благоволили да си отворят позиция, то нещата непременно и веднага трябва да се развият в желаната от тях посока. Един от моите учители в борсовата търговия често ми напомняше да не казвам на пазара какво да прави, но на мен лично ми трябваше доста време докато трайно приложа на практика това напълно естествено правило.

Нашата задача като трейдъри не е да се обзалагаме с пазара, а да изкарваме пари от него. Това не може да стане ако се противопоставяме на пазарните тенденции, а само като ги следваме.

Всички са чували, че трендът е наш приятел и начинът да се успее в борсовата търговия е като се играе в посока на тренда. Това е едно кристално ясно правило, което обаче е доста трудно да се изпълни на практика. Проблемът е, че имаме няколко категории трендове. Най-опростеният модел се състои от първичен, вторичен и третичен тренд.

Първичният е основният тренд, който се развива месеци и години. Корекциите на първичния тренд са в обратна на неговата посока, те се развиват в продължение на седмици и месеци, което се нарича вторичен тренд. На своя ред вторичният тренд също има корекции, които са в противоположна на неговата посока, но пък в посока на първичния тренд. Това се определя като третичен тренд, който се развива продължение на дни.

В някои теоретични източници се разграничават много повече категории трендове, всеки от които се явява като корекция на предишния и се развива в по-малка времева рамка. Реалната картина на пазара в действителност наистина е съставена от много подтрендове, но дори и моделът с трите тренда дава ясна представа за сложността на нещата. Ясно е и защо простото правило да се играе по тренда, не е толкова лесно да се приложи на практика.

Теорията казва, че е много по-вероятно един тренд да продължи отколкото да обърне посоката си, но докато следва своята посока трендът претъпява по-малки или по-големи корекции. Нашата задача като трейдъри е да използваме корекциите, за да играем в посока на тренда. 



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 268380
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031