Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 17:24 - КРИЗА ЛИ? ТА ТОВА Е ЗЛАТНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВСЕКИ ТРЕЙДЪР
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
0



Вече почти  пет години думата „криза” ежедневно се среща в новините, икономическите анализи и разговорите между хората. Тя се свързва с куп ужасни неща като намаление на доходите, съкращаване на работни места, фалиране на фирми, просрочени кредити и в крайна сметка - свиване на икономиката.

На световните финансови пазари състоянието на националните икономики се отчита по скалата на представителните за всяка страна индекси. По определена формула тези индекси отразяват как се котират акциите на няколко ключови за дадената страна компании. Когато индексите вървят нагоре, това означава, че цените на акциите се покачват и доверието на инвеститорите расте. Обратното – когато доверието започне да намалява, а цените на акциите започнат да падат - индексите тръгват надолу.

Целта на всеки инвеститор е да увеличава парите си. Той купува активи, за да ги продаде, когато поскъпнат. В периоди на подем това е една много приятна работа, защото печалбите идват лесно и са едва ли не гарантирани от подема на икономиката. Идват обаче моменти, когато палачинката се обръща и активите започват да поевтиняват. Това е лош период за инвеститорите. Най-тежък е той за тези от тях, които държат активи и са пред дилемата да продадат на загуба или да чакат цените да се вдигнат отново. По-добре са тези инвеститори, които са успели да продадат преди кризата, и бездействат в очакване на благоприятен момент да купуват отново.

За разлика от класическите инвеститори, които физически придобиват своите активи, трейдърите извършват сделките си виртуално. Независимо дали става въпрос за валутни двойки, ценни метали или индекси, покупките и продажбите се извършват само в платформата за търговия. Това дава едно съществено предимство, а именно възможността първо да се продаде нещо, а едва след това да се купи. Когато трейдърът очаква възходящ пазар, той купува някакъв инструмент и в този случай се казва, че открива дълга позиция. И обратно, когато неговите прогнози са за поевтиняване, той продава съответния инструмент, което се нарича къса позиция. Тези възможности,  предлагани от платформите за търговия на световните пазари, позволяват на трейдъра да участва еднакво успешно и при поскъпване, и при поевтиняване.

Очевидно е, че ако погледнем на кризата от гледната точка на трейдъра, тя представлява една добра възможност да се продава при по-високи цени, а след това да се купува при по-ниски. Допълнителен бонус да се откриват къси позиции при индексите е в тяхната специфика, която може да се забележи на графиките при големите времеви рамки – те се движат много по-устремно надолу отколкото нагоре. Неслучайно във финансовите среди се казва, че

Индексите се качват по стълбите и слизат с асансьора.



Тагове:   криза,   инвеститор,   трейдър,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 270207
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930