Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2012 18:14 - ПО-МАЛКИЯТ СПРЕД НЕ НИ ПРАВИ ПО-УСПЕШНИ
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 1649 Коментари: 1 Гласове:
1



Както е известно, спредът е таксата на брокера. Иначе казано, това е задължителната загуба, която ние инкасираме при всяка една сделка на финансовите пазари. Когато отваряме къса позиция, ние продаваме по цена купува, а нашият резултат се изчислява по цена продава. Точно обратното е при дълга позиция – купуваме по цена продава, а резултатът ни се калкулира по цена купува. Това е толкова присъщо на борсовата търговия, че в своя реален трейдинг аз съм престанал да му обръщам внимание.

Прави ми впечатление обаче, че в своите рекламни послания финансовите посредници винаги изтъкват ниските спредове като основен фактор в стремежа си да ни привлекат към себе си. Мисля си, че това може да примами само начинаещите трейдъри, както и аз самият навремето се влияех от размера на спреда при избора на инструменти, които да търгувам.

С течение на времето започнах да разбирам, че разликата между курс купува и курс продава има микроскопично значение за нашият успех на борсата и поради тази причина е доста безсмислено да хабим време и енергия в търсене на най-малкия спред. Преди да илюстрирам думите си с конкретен пример искам само да припомня, че нашата търговия на финансовите пазари се случва в една неопределена среда, а откриването и закриването на позиция нямат начертани старт и финал, както са бяганията в леката атлетика.

При моя брокер спредът при двойката EURUSD е 2 пипса. Когато открия позиция с 10 000 валутни единици, аз губя от курсовата разлика 2 щатски долара. Тепърва обаче на моята позиция предстои да се развива. За да се защитя от неблагоприятно развитие аз задължително поставям стоп и неговото ниво е на някой предишен връх или дъно. По този начин предварително определям размера на своята евентуална загуба и обикновено съблюдавам тя се движи между 20 и 30 USD. При благоприятно развитие обаче тази позиция генерира някаква печалба, а размерът на тази печалба зависи от нивото, където ще затворя позицията. Това обаче е едно чисто субективно решение, защото предварително не е ясно до къде ще стигне цената. Поради тази причина никога не ми се е случвало да успея да затворя в кулминационния момент или иначе казано винаги взимам по-малко отколкото е теоретически възможно.

Хайде сега кажете ми, колко е „тежестта” на спреда в моята печалба или загуба, когато и двете са функция на моите решения и действия. Ще стана ли по-успешен с по-малък спред и ще ме съборят ли един или два пипса повече?

Освен тези разсъждения искам да приведа и още един аргумент, който да ви откаже да калкулирате спреда. А това е, че спредът никъде не е гарантиран. Нашият трейдинг се случва в реално време и ние (в това число и нашите брокери) сме само песъчинки от световните финансови пазари, а винаги може да се случи събитие, дори и новина, които за кратко да отворят курсовата разлика много повече от всякакви обещания. 



Тагове:   печалба,   загуба,   трейдър,   спред,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Не си напълно прав ...
30.08.2012 11:36
ами скалперите?
те си гледат по-малък спред,по-точен брокер ...и разни такива
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 268370
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031