Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 15:32 - ПЕЧАЛБАТА НИ Е ИЗЦЯЛО В НАШИ РЪЦЕ, ЗАГУБАТА НИ - СЪЩО
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове:
0



 Когато някой слуша за борсовата търговия, сигурен съм, че я намира за едно особено рисковано начинание. Може би така мислят и много от начинаещите трейдъри. Откровено казано, пазарът сам си е виновен за впечатлението, което създава, защото той с еднаква лекота дава и взема. В реалната търговия например, ако до обяд си направил 100 лева оборот, няма никаква опасност до вечерта парите в касата ти да намалеят, а още по-малко – да излезеш на червено. По съвсем различен начин стоят нещата при търговията на финансовите пазари - тук резултатът в една отворена позиция се изменя докато позицията е отворена, не е гарантиран и може да се промени буквално за минути.

Дали това ни харесва или не, няма никакво значение. Щом сме излезли на финансовите пазари, трябва да приемем този факт, защото такива са правилата на играта. Добрата новина е, че благодарение на „умните платформи”, с които участваме на борсата, ние разполагаме с такава ликвидност, каквато не съществува никъде другаде. Това е възможността във всеки един момент, за части от секундата, само с кликване на мишката да купим или да продадем дори и големи количества от всеки един инструмент. Не съществува никаква опасност да видите на своя монитор съобщение, че в момента липсват продавачи или купувачи с които можете да извършите желаната от вас сделка. Единственото, което може да ви попречи за нейното мигновено изпълнение, е обстоятелството, че цената вече се е променила. Но това само забавя сделката, а не я осуетява.

Всичко в нашата борсова търговия е изцяло в нашите ръце.

Във всеки един момент ние имаме контрол върху съдбата на нашите позиции, респективно – върху нашите пари. Борсовата търговия е прозрачен и честен бизнес – тук няма начин да не си платите, както и няма никаква опасност да не си получите парите. Тук нещата се случват в реално време и всички участници, от най-дребния трейдър до най-мощната банкова институция, са напълно равнопоставени. Така резултатът от нашата търговия се дължи само и единствено на нас самите.

Нека да поразсъждаваме заедно върху два напълно реални варианта:

1. Пазарът върви срещу вас и резултатът от вашата позиция е отрицателен. Тази ситуация никак не ви харесва и въпросът е, какво може да направите? Всъщност има нещо, което трябва вече да сте го сторили, а то е да сте поставили стоп на подходящо място. С това трейдърът е свършил основната част от своята работа при неблагоприятен сценарий. Единственото по-добро от това е да изчака някаква корекция и да затвори позицията сам, с което да понесе по-малка загуба.

Възможно ли е цената да чукне стопа и след това да изпълни  вашият първоначален благоприятен сценарий? Да, възможно е! Не е ли по-добре тогава да преместим стопа  по-далеч и по-този начин да избегнем загубата? Не, този ход не е препоръчителен, защото така загубата може да стане още по-голяма и още по-голяма и .... т.н. Един от моите учители в борсовата търговия съветва да не се държат губещи позиции. Вече се придържам към това правило, а когато не го спазвах – съм плащал скъпо.

2. Имате позиция, която вече е натрупала някаква печалба. Трябва да вземете решение - да я затворите или не. Това е въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори. Възможно е движението на пазара да има потенциал и със затварянето да пропуснете пари в своя полза. Възможно е и друго – още в следващия момент пазарът да тръгне в неблагоприятна посока и от положителния резултат, който сега виждате, да остане само спомен. Има различни тактики в тази ситуация:

  • Вземи парите и бягай;
  • Премести стопа на плюс и да става какво ще;
  • Хеджирай и чакай да видиш какво ще стане;
  • Не прави нищо още известно време.

Няма никакво значение какво решение ще вземете – при всеки един вариант може да сте доволни, може и да НЕ сте доволни. Важното е да го приемете спокойно. За себе си съм извел следното правило:

По-добре да се ядосваш, че си взел по-малко, отколкото – че си загубил твърде много.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 267905
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031