Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 15:23 - ЦИКЛИЧНОСТТА НА ПАЗАРА – ПРОКЛЯТИЕ ИЛИ БЛАГОСЛОВИЯ
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0



 Първото нещо, с което трябва да свикне начинаещият трейдър е разнопосочното изменение на цените на търгуваните инструменти.

Никой, който пристъпва към борсовата търговия, в своето ежедневие до тогава не се е сблъсквал с подобен начин на движение. Така например, едва ли някой,  който се е запътил към Пловдив от Софийската ж.п. гара ще се метне на влак, който тръгва в северна посока. Няма причина да се очаква, че влакът за Пловдив първо ще отиде до Мездра, после ще се върне до София  и чак тогава ще запращи към града под тепетата. Точно това обаче непрекъснато се случва при котировките на борсовите инструменти. И то е напълно обяснимо, защото цените нямат нито разписание а още по-малко един единствен машинист.

Между участниците на световните финансови пазари липсва единомислие по отношение на посоката.

Необходимо е доста време докато психиката на „неборсовия” човек се нагоди към своенравието на финансовите пазари. Докато трае този процес обаче върху сметката на начинаещия се трупат доста загуби, а в душата му се събира отчаяние. Здравата му логика упорито се противопоставя на „нелогичното” поведение на пазара. Как така този дяволски влак, който толкова устремно стига до Мездра, рязко се връща обратно вместо да направи по-лесното и да продължи към Враца.

С това започват и първите грешки на начинаещият трейдър – да открива дълги позиции, когато цената доста се е повишила или да продава след продължително поевтиняване. Тези грешки бързо биват наказани и от собствения си горчив опит трейдърът много скоро проумява основната характеристика на пазара – цикличността.

Не след дълго трейдърът започва да разбира, че всяко поскъпване или поевтиняване имат своя край и цената тръгва в обратната посока.

Това, което движи цените на търгуваните инструменти в едната или другата посока е една чисто обективна сила, която се получава от надделяването на купувачите или на продавачите. Възходящо движение имаме, когато се наблюдава по-голяма активност от страна на купувачите и според борсовата терминология това е бичи тренд. Точно обратното, понижението на цените е следствие от доминирането на продавачите и в този случай имаме мечи тренд.

Необходимо условие, за да се сключват реални сделки, да се откриват и да се закриват позиции, е във всеки един момент да имаме и продавачи, и купувачи. Казва се, а и сами можете да се убедите, че колкото и да е висока цената, купувачи винаги има. Валидно е и обратното – продавачите не свършват, независимо колко ниска е станала цената.

Наличието и на купувачи, и на продавачи във всеки един момент води до надмощието или на едните или на другите. Вследствие на това на пазара непрекъснато се редуват бичи и мечи трендове и този непрекъснат процес се наблюдава на всички разглеждани времеви рамки. За един завършен цикъл се приема движението на цената от дъно до дъно, като няколко цикъла от по-малък порядък съставят цикъл от по-голям порядък и т.н.

Разнопосочното движение на цените, което непрекъснато се случва на пазара, е естествената среда на борсовата търговия, без което тя просто не би могла да съществува. Ето защо макар в началото да ни изглежда като проклятие,

цикличността е благословията на пазара.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 270510
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930