Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 14:02 - НА БОРСАТА ЦЕНАТА СЕ ДВИЖИ КАТО ТЪЛПАТА
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
1



Като технически анализатори, ние следим какви движения прави цената на различните инструменти, за да предвидим нейното изменение в някакъв последващ период от време и да отворим позиции, които да ни донесат печалба. За да постигнем тази цел ние чертаем линии по графиката, ползваме индикатори, които математически обработват промените на котировките и търсим фигури, които цените са начертали. Увлечени в това си занимание обаче нито за момент не трябва да забравяне, че цените не се рисуват от ръката на художник а са сумарен резултат от реалните търговски сделки на милионите участници на световните финансови пазари.

За разлика от всеки страничен наблюдател, който счита, че на борсата цари истински хаос, начинаещият трейдър започва да прави точно обратната грешка. Подведен от известната повторяемост, която открива с течение на времето, той започва да си мисли, че цената се ръководи от някакъв глобален разум. По тази причина той добива почти пълна увереност, че цената ще се съобрази с неговата линийка, ще послуша „съвета” на индикатора и че щом е почнала да рисува „глава с рамене”, непременно ще довърши картината си.

В хода на тези мисли никак съвсем естествено начинаещият трейдър започва да възприема пазара като някакъв гигантски хомо сапиенс и неусетно свиква да очаква от него предвидимо човешко поведение. По тази причина той се ядосва на провалените си сценарии, чуди се защо цената изведнъж драстично е променила „намеренията” си и се възмущава на прекалената продължителност на някои трендове.

Всъщност определени човешки прояви наистина могат да послужат като аналог за онагледяване на пазарните движения и това може да се намери в поведението на тълпата. Макар да не сме специалисти в тази сфера, всички имаме впечатления за това колко многолик може да бъде образът на тълпата. Понякога тя се движи разнопосочно и безадресно, може да е като пълноводна река, когато излиза от стадиона, безогледно гази всичко пред себе си, когато бяга от някакво бедствие, а е способна и на масов погром над привържениците на противниковия отбор.

В моята практика на финансовите пазари аз съм срещал всички тези лица на тълпата, отразени в поведението на цената. И затова съм свикнал да не разчитам на „разума” на цената. За разлика от отделния индивид, който като правило притежава това качество, то тълпата категорично няма разум. Винаги и във всеки един момент ние трябва да допускаме, че цената няма да стигне дотам, докъдето очакваме, да се промени със скоростта на светлината или да заспи дълбок зимен сън, както и далеч да надмине и най-смелите ни очаквания.

Затова не трябва да забравяме, че нашата основна задача да прогнозираме пазара има и своята обратна страна – да сме подготвени и за драстична промяна в сценария. 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 270525
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930