Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2012 13:05 - ХОЛИВУДСКИЯТ ВОДЕВИЛ „ФИСКАЛНАТА ПРОПАСТ”
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 823 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.12.2012 13:11


 Ако бях композитор, сигурно щях да се вдъхновя и да напиша водевил със заглавие „Фискалната пропаст”, защото бюджетните преговорите, които се случват оттатък океана предлагат едно чудесно либрето. В цялата високопоставена суматоха можем да открием всички елементи, необходими за подобно комедийно музикално произведение. Имаме фалшив драматизъм, чудесни арии, хорово пеене и най-важното – предизвестен happy end. Но понеже аз се занимавам с търговия на световните финансови пазари, смятам да ви разкажа как изглежда тази комедия върху графиките на американските индекси.

Какво всъщност е фискалната пропаст? Това са няколко изречения в някакъв закон, които ще предизвикат някакво драматично отражение върху икономиката на САЩ, в случай че... не бъдат променени своевременно от хората, които са на писали закона. Можете ли да си представите по-фалшив драматизъм от това?

Факт е, че вече повече от месец индексът Дау Джонс стремително се повишава като за този период той добави почти хиляда долара към стойността си, което представлява цели 8 процента. Това нещо няма как да не се харесва на инвеститорите, защото по този начин те да увеличават парите си. Това покачване на DJI се случва на фона на преговорите за избягване на фискалната пропаст и под звуците на хоровите партии за постепенното сближаване на позициите.

С наближаването на коледните празници обаче в настроенията на пазара  започна да се появява колебливост, която ние, техническите анализатори, наричаме корекция в движението на цената. Започнаха и индивидуалните арии. На 21.12 късно вечерта Джон Бейнър изпя, че републиканците оттеглят бюджетния си план. В резултат на това DJI само за един час загуби точно 300 долара от стойността си по време на азиатския пазар. А това е нещо чудесно за всички които са го знаели предварително. Подобно връщане на цената е добре дошло и за дългосрочните инвеститори, защото за тях това е възможност да си купят изгодно още активи.

С настъпването на Коледа президентът Барак Обама също удари рамо на фалшивия драматизъм като прекъсна коледната си ваканция и се върна във Вашингтон, за да изпее арията Последен опит за избягване на фискалната пропаст. Почти по същото време прозвуча и арията на финансовия министър Гайтнър, който надвика мощния драматичен съпровод със съобщението че ръбът на фискалната пропаст настъпва точно в новогодишната нощ.

Едва ли има човек, който да не знае какъв ще е щастливият край на холивудския воделил „Фискалната пропаст” – няколко думички в онзи текст ще бъдат сменени и САЩ и целият свят ще бъдат спасени. Единствената въпросителна е кога ще се случи това? По този въпрос има още фалшив драматизъм, защото стана ясно, че високопоставените американски чиновници били готови да работят дори в неделя на 30 декември, а вече се прокрадват и съобщения, че финалът може да остане и за следващата година.

Всъщност часът на предизвестеният happy end е изключително важен за участниците на финансовите пазари. Така например, въпросният DJI най-вероятно ще продължи своя победен марш към нивата около 14000 долара и е много добре да се знае кога е моментът да си отвориш дълга позиция.

Искам да завърша с думите на Джак Аблин, инвестиционен директор на BMO Private Bank в Чикаго: „Според теория на игрите – казва той, - в интерес на много републиканци и демократи е да не договарят сделка сега, а да оставят преговорите за догодина.“

Господин Аблин не уточнява каква е тази игра, но тя спокойно може да се нарече МАНИПУЛАЦИЯ.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 270137
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930