Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2014 10:57 - ДОБЪР ЛИ Е ВСЪЩНОСТ ДОБРИЯТ СТАРЕЦ?
Автор: trade2win Категория: Бизнес   
Прочетен: 2122 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 12.12.2014 11:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В предколедните дни и малки, и големи „изпращат“ желания на Дядо Коледа. В нашия пощенски клон има дори специална кутия за писма до добрия старец . А медиите и витрините упорито внушават очакването за подаръците в чувала.

Замислих се обаче, добро ли е това, което прави добрият старец? Възпитателно ли е всяко желание на малчуганите да се удовлетворява? Полезно ли за възрастните да живеят с идеята някой ДРУГ да изпълнява техните нужди?

Хилядолетия наред човечеството живее в парично-стоковите отношения. Всеки пълнолетен, здрав и нормален индивид, иска или не иска, участва в икономическата верига.  Тази верига има „желязно“ правило: За да си осигуриш всичко, от което се нуждаеш, трябва да разполагаш с достатъчен поток от пари. Само и единствено твой е ангажиментът обаче да изкарваш тези пари. Къде тук виждате някой друг да ви изпълнява желанията?

Търсиш работа с висока заплата или искаш увеличение. Замисляш ли се за какво ти плащат? Даваш ли си сметка, че работодателите НЕ са от социални служби? Плащат ти труда, които продаваш, а не защото си им симпатичен. Със своите умения ти трябва да създадеш продукт или услуга, за които някой клиент ще плати ПОВЕЧЕ, отколкото ти самият ще получиш. Тази „несправедливост“ се нарича принадена стойност и на нея се крепи икономиката. Сещате ли се откъде ще дойде увеличението на заплатата?

Имаш идея за собствен бизнес. Стъпка по стъпка започваш да се бориш и да отстраняваш трудностите по пътя си. Падаш и отново ставаш, за да продължиш напред въпреки пораженията. Едисон е направил 10 000 неуспешни опита преди да създаде работеща електрическа крушка. Всеки предприемач разчита на себе си и има вярата, че ще успее. Къде е тук очакването, че някой с магическа пръчка ще постигне целта ти?

Да очакваш някой отвън да ти изпълнява желанията е дълбока заблуда и сигурен път неудачието. Няма успял човек, който да не се е борил за успеха си. Не ми известно да има животински вид в природата, който да разчита някой друг да задоволява нуждите му. Малките лястовички ги хранят само докато започнат да летят, след това родителите им ги подминават. Малчуганите зевът след тях известно време и тръгват сами да ловят мушици.

Ние хората или поне мнозина от нас, се опитваме да преборим природните закони и да заобиколим икономическите. Правим героични опити да надхитрим някой свише да се грижи за нас и да изпълнява нашите желания. А после сочим с пръст успелите и ги определяме като късметлии или експлоататори.  Пасивни сме в работата и активни в завистта.

Не искам да накърнявам добрия имидж на дядо Коледа, нито да внасям смут в предпразничната еуфория, но споделям тези разсъждения, защото  настройките на ума, с които живеем, могат да са най-големият ни приятел, но и най-големия ни враг.

Има една мисъл, че човек винаги работи за изпълнението на някаква мечта – или неговата собствена, или мечтата на някой друг. Помислете си, от кои искате да бъдете и преценете добър ли е всъщност добрият дядо Коледа?

  • ·         Ще получите ли от него успех наготово?
  • ·         Ще се сбъднат ли вашите желания без да се захванете с изпълнението им?
  • ·         Ще имате ли всичко, от което се нуждаете, ако само хленчите за него?....

 




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. injir - Е, хайде, не отнемайте надеждата, ...
12.12.2014 23:44
Е, хайде, не отнемайте надеждата, защото тя умира последна... При вас е умряла. Ясно... :)
цитирай
2. vicovebg - Човека е напълно прав!
15.12.2014 14:29
Внимателно прочетете неговите разсъждения и си дайте сметка за това което е написал.
цитирай
3. vicovebg - Доста истина има в този постинг.
15.12.2014 14:34
Внимателно прочетете неговите разсъждения и си дайте сметка за това което е написал.
цитирай
4. getmans1 - Рожденсто Христово е Надежда а ...
15.12.2014 14:49
... а, всичко друго е реклама.

Майката на търговията, е рекламата
а майката на рекламата - измамата.
( Радой Ралин )

В мечтите няма лошо ако те правят по-добър, „Направи добро и го хвърли зад гърба си“. Разберете ме правилно, аз не Ви критикувам, защото мислите Ви по правило са верни, просто не се подавайте на търговската истерия и тук ще ви перефразирам една реклама: „Празника не е в „плюскането“ а, в общуването!“.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trade2win
Категория: Бизнес
Прочетен: 268271
Постинги: 149
Коментари: 67
Гласове: 75
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031